Tiroit bezi 2 tane hormon (vücuttaki iç salgı bezlerinin ürettiği kimyasal maddeler) yapar ve dolaşıma salgılamaktadır. Bu hormonlardan birine tiriiyodotironin (T3) ve diğerine tiroksin (T4) ismi verilmektedir.

T3 ve T4 hormonları vücut metabolizmasını düzenlemekte ve metabolizmanın hızını kontrol etmektedir. Fazla hormon salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi (hiper, fazla anlamına gelmektedir) hastalığı gelişmektedir. Bu durumda kalp hızı artarak çarpıntı şikayeti oluşurken, bağırsak hareketleri de artarak ishal meydana gelebilmektedir. Eğer tiroid hormonu çok az salgılanırsa bu duruma da hipotiroidi (hipo, az anlamına gelmektedir) denilmektedir. Bu durumda da kalp hızı azalır ve barsak hareketleri yavaşlayarak kabızlık ortaya çıkmaktadır. 
Tiroid bezinin çalışması, yani hormon üretip salgılaması, beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan “Tiroit Uyarıcı Hormon” (TSH=Tiroit Stimulan Hormon) ile kontrol edilmektedir. Kan dolaşımındaki tiroit hormonları (T3 ve T4) azalınca hipofizden TSH salgısı artmakta ve bu artış tiroit bezinden tiroit hormon salgısını arttırmaktadır. Eğer dolaşımda T3 ve T4 artarsa, bu durumda hipofizden TSH salgılanması azalır.